Príprava morčacieho mäsa
Chcete pripraviť chutný obed pre vašich najbližších, ktorý zároveň bude energeticky výživný? Ak ste milovníkom mäsa, určite viete, že práve morčacie mäso patrí medzi jedno z najľahšie stráviteľných a energeticky výživných druhov. Obsahuje komplex vitamínov a minerálov, dostatok bielkovín a zároveň pomerne nízke množstvo tuku. Vo všeobecnosti sa toto mäso považuje za ľahké, stráviteľné a nízkotučné. Najchudšia časť mäsa sú kuracie prsia, ktoré na 100g obsahujú až 26 gramov bielkovín. Kuracie stehná majú kalórií o niečo viac a trocha väčší podiel tuku oproti bielkovinám.

Vďaka vysokému podielu bielkovín a nízkemu množstvu tuku je vhodné aj pri redukcii váhy a obľubujú ho aj športovci. Tým, že je ľahko stráviteľné sa spolu s kuracím mäsom pridáva aj do detských príkrmov. Spôsobov, ako morčacie mäso pripraviť je naozaj mnoho. Najobľúbenejšie sú pečenie či grilovanie, a to najmä v lete. Vyskúšajte pripraviť domácu marinádu, do ktorej mäso na celú noc položíte a ďalší deň ho budete mať pripravené na tepelnú úpravu. Môžete ho ugrilovať a podávať spolu so šalátom či inou prílohou, vďaka čomu budete mať nízkokalorickú večeru či obed s vysokým podielom bielkovín.
.jpg)
Populárne je tiež morčacie mäso upiecť v trúbe alebo orestovať na panvici. Nech už si zvolíte akúkoľvek formu tepelnej úpravy, vždy musíte dohliadnuť na to, aby bolo mäso dostatočne prepečené a tým aj zdravotne nezávadné. Keďže každá trúba či gril pečie inak, neexistuje presný čas, koľko by ste mali morčacie mäso piecť. Ak sa pýtate, ako dlho sa robia morčacie prsia, neexistuje presná odpoveď. Lepšia možnosť je riadiť sa vnútornou teplotou mäsa, ktorá by mala dosiahnuť teplotu 75 stupňov celzia. Pri takejto teplote máte istotu, že mäso bude dostatočne tepelne upravené a zbavené všetkých potencionálnych baktérií a parazitov, ktoré sa v mäse môžu nachádzať. Pri vyššej teplote pečenia mäso ostane vysušené, preto je potrebné teplotu počas pečenia pravidelne kontrolovať.